And suddenly
you just know
its time to start
something new
and trust in the magic
of beginnings

 

“Laver du samme fejl som jeg, når du skal lære noget nyt i kajakken?

Nogle gange, når jeg er blevet rusten til nogle færdigheder i kajakken eller jeg skal lære noget helt nyt. Så glemmer jeg, at det er i orden at give mig selv lov til at være begynder. 

Men hvorfor nu det? Du er jo ikke begynder, vil nogen måske indvende.

Sagen er, at når du giver dig selv lov til at være begynder. Så er det også ok ikke at kunne. Det er i orden at fejle. 

Når presset fra at skulle præstere, bliver taget ud af ligningen, er det min erfaring igen og igen, at så bliver, der givet rum og plads til, at du kan tilegne dig de færdigheder, du var ude efter fra starten af. 

Vi vil jo alle allerhelst være gode til det hele, og helst lige med det samme. Men I det øjeblik vi giver os selv lov til, ikke at være det. Sker der noget magisk, vi slapper af og begynder at have det sjovt med kajakken, og nu må vi godt fjolle, og ikke kunne, for nu er det blevet en leg. 

Et godt citat fra Eric Horst, en meget berømt klatre coach siger det meget tydeligt. Det er min oversættelse fra engelsk:

”Den tankegang, du har, når du virkelig gerne vil have succes med en vanskelig opgave og den tankegang, du behøver for effektivt at kunne klare den, udelukker begge hinanden”. 

Ja, Det er jo alt sammen fint nok, men hvordan gør man så det rent praktisk?

Vi kommer ikke uden om at arbejde med den måde, vi snakker med os selv. Jeg gør det mest effektivt ved at: 

1) Give mig selv positiv coaching, inden jeg er gået i gang, Hvis man kunne høre, hvad jeg snakker med mig selv om, vil det lyde nogenlunde sådan her:

”wauw hvor er det fedt, du overhovedet er mødt op, og du er villig til at prøve” ” Det er HELT ok hvis du falder i vandet, vi leger jo bare, og det viser at du går all- inn” mm.

2) Den negative overdommer inden i hovedet er ganske enkelt fyret for i dag. Du kan høre overdommeren starte med spørgsmål, der får dig til at tvivle på det hele.  F.eks. ”Aj hvorfor vil du overhovedet prøve på det her” ”er du sikker på det er en god ide? Med dine evner?”osv. 

Den bedste måde, at klare overdommeren på, er ved at fortælle ham/hende, at der er ingen grund til indblanding, at du har fuldstændig styr på det her, evt. med trumfen på. Det er jo bare noget vi leger, og man kan ikke sætte vurdering på leg.

3) Dele ting op i bidder virker også virkelig godt. 

Hvis vi f.eks. snakker om wet-exit, at lade sig falde ud af kajakken. Der kan man graduere den helt ned til, at du ikke sidder i cockpittet, men ovenpå kajakken og lade dig falde i derfra, også gradvist bygge på. Husk derefter at give dig selv credit uanset, hvor langt du er kommet den dag. Husk overdommeren er fyret for i dag 😉

4) Det er forbudt at sammenligne dig med andre. Det er din proces. Hold dit fokus på dine egne fremskridt. De fleste af os kan dog ikke lade være med at sammenligne os med andre, selvom det kan være noget af det mest demotiverende. Man har måske selv kæmpet med noget, der anses for rimelig basic kunnen, også møder man en pro, eller en der lære der på 2 sek. Så er kunsten at kunne vende det til noget motiverende i stedet. At sige til sig selv, ”wauw de er gode, det skal jeg nok også få lært med tiden”

 

Hvis dette tiltaler dig, og du gerne vil lære flere af mine mentale teknikker. Så har jeg et online forløb, hvor du kan tage på rejsen fra Kajakkylling til Kajakriger sammen med mig.

Close Menu